DOĞU’NUN LİMANLARI//6 ŞEHİR

IŞIK DOĞUDAN YÜKSELİR

VAN GÖLÜ

Nerede, ne zaman, nasıl, ne şekilde Hiç Kimse bilmeyecek sadece hissedecek.. Aşk gizlenip süslenecek..

Yola neden çıkarsınız? .. neden çıkma ihtiyacı duyarız ki? buna cevaben hep sırf kendime kapılmamak başka insanları, tarihi izlemek görmek hissetmek derdim kaç yıldır hareketten kendini alamayan kalbimin sesini hiç kısmadım o nedenle pandemi bize uğramadı iki kez karantina da kalıp hastalıktan nasibimi alsam da ilk doz aşımı bile yaşadığım şehir dışında Ahlat’tan randevu alıp Şırnak’ta vuruldum 🙂 aslında Hareket ve Yollar kalbimize bereket,

Iğdır//Karakoyun Koçbaş Açık hava Müzesi

Yolculuğa ilk olarak Türkiye’nin en doğusunda bulunan ilimiz “Iğdır” ile başlıyorum, İstanbul’dan otobüs ile tam 26 saatcik 🙂 buraya gitmemin nedeni ise Iğdır’ın Karakoyunlu ilçesinde bulunan Koçbaşlı Mezarlar.. yolculuktan sonra uzaktan kendime şöyle bir baktığımda genel olarak Mezarlık ve türbe, müze ziyaretiyle şekillenmiş bu gezide günlerim, gezmekten en zevk aldığım yerler..

  • Iğdır’a gidiyorsanız bileceğiniz en önemli iki şey uçak biletleri cok pahalı vakit yaratıp otobüsle gitmek ikincisi Azerbeycan’ın Nahcıvan şehrine cok yakın her gün belirli aralıklarla otobüsler kalkıyor hazır vize derdi yokken Azerbeycan’a gitmek düşünülebilir, zira Iğdır’da çok birşey yok bende Karakoyunlular dönemine ait genç yaşta ve savaşta ölen insanların mezarlarına dikilen ve kültürel mirasımız açısından önemli bir yere sahip olan mezarlığı ziyaret etmek amacıyla gittim, insanları yardımsever sıcakkanlı.. zira mezarlığa özel ulaşım aracı yok şehirden Karakoyunlu servislerine binerek mezarlığa yakın yol kenarında inip ücretsiz bir şekilde giriş yapabiliyorsunuz, sizin dışınızda belki bekçi bir köpek ya var ya yok.. mezarlıklardan yalnızlıktan korkmuyorsanız sessizliğe ve tarihe muhteşem bir bilet..
Van Urartu Müzesi

Van

Herkesi şaşırtan kültür tarihi haziresine birde Dünyanın ilk ve tek Urartu Müzesi’ni ekleyerek çıtayı arşa çıkartan canım şehir Van, insanları kadar tabiatını da sevdiğim ilk kez 2013 te gittiğim tekrar fırsat yaratıp iyi ki dediğim güzel şehir, Van kahvaltısını bilmem dostların hazırladığı sıcak kahvaltı bin çeşitli gereksiz kahvaltılara bin bastı bende, daha öncesinde Akdamar Kilisesi’ni gördüğüm için tüm vaktimizi Kale ve Müze’ye harcayıp çok eğlendiğimiz yıllardır depolarda saklanan Hakkari stellerinin de sergilendiği şehir müze için bile görülmeye değer, Van Kedi evine uğramayı güzel kedileri sevmeyi unutmamalı ❤

Van Kalesi

Bitlis// Ahlat

Tarihi kaynaklarda Türklere Anadolu’nun kapılarını açan Malazgirt zaferi’nde sultan Alpaslan’ın da karargahını kurduğu yer olan Türkiye’nin yavaş şehirlerinden ve Unesco geçici dünya miras listesinde yer alan Urartulardan Osmanlıya birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Orta Asya ve Anadolu arasında bir köprü olan, ait oldukları toplumların sanat anlayışlarını ve kültürel yapılarını yansıtan yaklaşık 8bin mezar taşının bulunduğu Dünyanın en büyük Selçuklu mezarlığını bünyesinde barındıran Ahlat; Türk İslam Dünyasında Kubbettül İslam ünvanına da sahiptir. Kubbetül İslam; İlim, Kültür ve Sanat insanlarının yetiştirildiği üç önemli şehirden biri ilk ikisi; Belh ve Buhara.

Ahlat ile Van arası Van gölü manzarası o dinginlik.. resmen doğanın bir şöleni… mezarlığa ahlattan ulaşım yürüme mesafesi.. hatta çarşıdan bırakın kendinizi Ahlat’ın ağaçları yanı sıra birde kümbetleri ve türbelerini ziyaret edin .. mezarlığa gelmişken birde Ahlat müzesi görülmeye değer..

Ahlat’tan Şırnak’a geçerken 2 adet bonusum vardı biri beni çok sevindirdi diğeri fena halde üzdü.. Siirt üzerinden giderken otobüs Veysel Karani Türbesi’nde mola verdi ve yola devam ederken Hasankeyf’ten geçtik gözlerim doldu 2012 de geldiğimde Murtaza amcanın hostelinde kalmış çocuklarla top oynayıp tarihi şehri keyifle gezmiştim gördüklerime inanamadım.. Ilıca Barajının su tutmasıyla tüm şehir sular altında… hemen toparlanıp sunu söylemek istiyorum.. hayatımızda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak o nedenle elimizdekilere sahip çıkıp yolumuza bakacağız elimizden ne kadar geliyorsa sesimizi çıkaracağız şimdi Hasankeyf yeşillendirme projeleri var onlara katılıp üzerimize düşeni yapacağız ve tarihin inşasında biz de rol alacağız bazen avazımız çıktığı kadar bağırmak yetmiyor cunku..

Hasankeyf nerede????

Şırnak//Cizre

Hz. Nuh’un memleketi Evliya Çelebi’nin seyahatnamesine göre Cizre tufandan sonra ikinci kez Nuh ve oğulları tarafından inşa edilmiş, gecenin saat 10unda bile kızgın güneş’in altında yürüyormuş hissine kapıldığınız Doğu’nun incisi benim için Şırnak, sevenlerin kavuşamadığı belki de ayrı düşerek kavuştuğu şehir.. Hz.Nuh’un Allahın gazabından topluluğu korumak amacıyla yaptığı gemiye eşinin binmemesi ve helak olması, Mem- U Zin’in öldükten sonra kavuşması.. (Ben kendilerine haykırarak davette bulundum, beni görmemek için ayak dirediler, kibirlendikçe kibirlendiler .. Allah yeryüzünü sizin için bir sergi mekanı yapmıştır ki onda geniş yollar edinip dolaşabilesiniz diye) Şehre neresinden bakarsanız sizi oradan yakalıyor ne isterseniz onu görürsünüz tüm günümün Nuh türbesinde ve Ulu Camii’de geçtiği yoluma devam etmeden çok tatlı doktorların aşımı vurarak gözetim altında tuttuğu ayrıca otogar ile hastane arasında yürüme mesafesi olduğu için birlikte aşı olduğum Polis abilerin ısrarlarıyla Tomalarına binip beni otogara bırakmaları.. seviyorum ben memleketin her zerresini..

Diyarbakır

Peygamberler şehrimiz, 7 peygamber mezarı, 541 sahabe mezarı, 1 Ashab-ı Keyf mağarası Türkiye’de 4 yerde bulunmakta (Lice, Efes, Tarsus, Afşin) 5.harem-i şerifimiz olan Diyarbakır Ulu Camii.. Diyarbakır’ın zenginlikleri saymakla bitmez ikinci kez yolumu düşürmemin nedeni öncelikle yenilenen Surlar içerisinde yer alan Arkeoloji müzesi oldu, 3 bölümden oluşan müze arkeolojik, etnografya ve arkeo çocuk park alanından oluşmaktan Diyarbakır’a yakışır gelişmekte olan müze görülmeye değer, sabahın kör vaktinde Ulu Camiiye giderken kahvede çay içen amcaların otur bi çayımızı iç ricalarına cevabımı geciktirmeyip güne güzel başlayıp Mardin kapıya çıkıp Hevsel bahçelerine daldığım güzel bir potpori oldu benim için..

Tunceli//Dersim

Doğu’nun Kalkan’ı olabilir ufacık ama kocaman kalbi olan, havası bir hayli değişik 6 ay önce kurulan müzesi nedeniyle rotaya dahil ettiğim birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış Can Tunceli, bu arada şehir aşağı ve yukarı olmak üzere ikiye ayrılmış durumda Munzur Vadisi ve Müze ziyaretleriyle birlikte Dersim’i programa dahil ederseniz yukarı şehiri ve yukarıda bulunan öğretmen evini tavsiye ederim hem daha makul hem de daha yakın. Eski bir askeri kışlanın restore edilmesiyle oluşturulan şehrin müzesi Arkeoloji, Etnografya ve inanç başlığı altında Alevilik inancı başlıklarından oluşmakta Tunceli halkını anlamak kök salmış tarihini okumak bilinçlenmek için çok anlamlı olmuş.. Bu arada 23 Haziran’a kadar devam edecek Türkiye’de yaşayan iki hollandalı sanatçı’nın çalışmalarının da yer aldığı sergiye denk gelmek müze gezisini daha da anlamlı kıldı.. belki sergiye yetişemezsiniz ama müze şiddetle tavsiye edilir..

Henüz yoldayken bile yeni rotalar oluşuyor artık kendiliğinden bir kere bu moda girdin mi çıkamıyorsun.. çıkmak istemiyorsun.. Hayat bir yolculuksa en güzel hali yollarda olmak, kim bilir belki de tüm aradıklarımız yoldadır, Kendimizle birlikte nice keşiflere, şükürlere, güzelliklere, sağlık ve sıhhatle. En müstakim şekilde..

Yorum bırakın